Publicerad : 2 november, 2023
Ledningen för småbarnspedagogiken i Raseborg besökte Reykjavik i mitten av september för att bekanta sig med den isländska småbarnspedagogiken. Resan fokus var att få inspiration och nya idéer genom att bekanta sig med bland annat utomhuspedagogiken och Hjalli-metoden.
Gruppen som bestod av enhetscheferna samt chefen för småbarnspedagogiken besökte bildningsbyrån i Reykjavik, det kommunala daghemmet Rauðhóll som är inriktat på utomhuspedagogik samt det privata daghemmet Hnodraholt som följer Hjalli-metoden. Metoden handlar bland annat om att en del av dagen dela in barnen i flick- och pojkgrupper så att flickorna får lära sig att stå på sig och få mer utrymme och pojkarna lär sig mjuka värden. Utomhuspedagogiken, som namnet säger, går ut på att ta pedagogiken utomhus, året runt.
– I vår senaste undersökning har många vårdnadshavare varit intresserade av utomhuspedagogik. Det var därför mycket intressant att följa med hur det fungerar i praktiken, berättar Nina Aartokallio, chef för småbarnspedagogik i Raseborg.
Under besöket på bildningsbyrån i Reykjavik fick deltagarna höra om hur småbarnspedagogiken arrangeras på Island samt i Reykjavik. Utöver många likheter fanns också intressanta olikheter.
– Vi fick veta bland annat att de på Island inte alls har skiftesvård utan daghemmen är i regel öppna klockan 7-16.30. Lärarna i småbarnspedagogiken ska ha magistersexamen medan här i Finland har våra lärare inom småbarnspedagogik kandidatexamen. Men såsom på många håll i Finland, hade också de utmaningar att få behörig personal till daghemmen, berättar Aartokallio.
Länk: läs en mer detaljerad reseberättelse och se bilder från studieresan!
Resan kunde förverkligas tack vare bidrag från Bergsrådinnan Sophie von Julins stiftelse, Pohjola-Norden, William Thurings stiftelse samt Svenska kulturfonden.
Småbarnspedagogiken i Raseborg
- 1160 barn inom småbarnspedagogiken varav 224 förskolebarn (situationen 1.8.2023).
- 1 språkbadsgrupp i Ekenäs, 2 i Karis.
- Flera grupper har två lärare inom småbarnspedagogiken. (Enligt lagen ska det vara en lärare per grupp.)
- Vårdnadshavarnas och barnens upplevelser av småbarnspedagogiken följs upp regelbundet. I enkäten våren 2023 har vårdnadshavarna gett vitsordet 9 i medeltal på frågan vilket vitsord skulle man ge sitt barns daghem på skala 0–10. Barnens svar i samma fråga landade i medeltal på 9,1.
- Cirka 70 % av vårdnadshavarna som svarat på enkäten våren 2023 har uttryckt intresse för utomhuspedagogik.
- En jämställdhets- och likabehandlingsplan utarbetas för småbarnspedagogiken i Raseborg under det här läsåret.
Länk: bekanta dig med hela utvärderingen från våren 2023. Följande enkät förverkligas under våren 2024.