Publicerad : 30 maj, 2024
UTSTÄLLNING I GALLERI CENTRUM 4.6.-3.8.2024
PLOCK UR STADENS KONSTSAMLING – BORE FORSBÄCK
Bore Rafael Eugen Forsbäck, född 2 mars 1909 i Snappertuna, död 9 oktober 1994 i Ekenäs
Bore Forsbäck: En översikt av hans liv och karriär
Tidiga år och utbildning Bore Forsbäck föddes 1909 i Snappertuna, Skräddarböle. Familjen flyttade till Helsingfors 1912. Redan som ung visste Bore att han ville bli konstnär. Efter att ha tagit studentexamen 1929 påbörjade han sina konststudier vid Ateneum, där han studerade i fyra år. Därefter fortsatte han med konsthistorie-studier vid universitetet. 1936, samma år som han avslutade sina konststudier, flyttade han till Älgö, Södergård i Ekenäs skärgård.
Familjeliv och tidig karriär Bore gifte sig 1937 med Rut Lundberg från Espingskär. Under 1930- och 1940-talen var Bore en flitig målare och ställde ut sina verk, främst i Helsingfors. Hans första separatutställningar hölls 1936 i Ekenäs och 1946 i Strindbergs konsthall i Helsingfors, där hans verk mottogs med positiv kritik av både Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat.
Efter andra världskrigets slut flyttade familjen Forsbäck, som nu inkluderade fyra söner, till Gammelboda och senare tillbaka till Södergård på Älgö. Det enkla skärgårdslivet och praktiska göromål på gården gav begränsad tid för Bore att fokusera på sitt konstnärskap, vilket innebar tidskrävande resor till Ekenäs och Helsingfors.
Utställningar och konstnärlig utveckling Under åren 1948-1950 ställde Bore ut tillsammans med andra konstnärer i Martin Schöns konsthall i Ekenäs. På 1960- och 1970-talen hade han flera separatutställningar i museihallen i Ekenäs, inklusive en minnesutställning 1995. Hans verk finns spridda över Ekenäs, både i privathem och på offentliga platser. Han arbetade mestadels med oljefärg, men hade även perioder då han föredrog akvareller.
Offentliga uppdrag och senare år På 1950-talet skapade Bore två offentliga väggmålningar. Den första var en beställning för Hangö Stadshus och den andra för Ekenäs Sparbank vid deras 100-årsjubileum. Han skapade också en altartavla föreställande Petri fiskafänge till Utö fyrkyrka, vilket var en donation från en seglande ekenäsbo.
Bore försörjde sig som konstnär genom stipendier och utställningspriser. Från 1960-talet kompletterade han sitt målande genom att arbeta som lärare vid Arbetarinstitutet i Ekenäs och Karis, samt som tillförordnad lektor vid lärarseminariet. I början av 1980-talet beviljades han konstnärspension.
Stil och senare liv Bores målarstil utvecklades med tiden från en utpräglad realism till en mer stiliserad och tvådimensionell stil, och senare till en påfallande kubistisk stil.