Hoppa till sidans innehåll

Förtjänstmedaljen Comitatus Raseburgensis Sigillum tilldelades Paul Oxley

Publicerad : 3 augusti, 2022

Aktuellt Pressmeddelanden Staden

Ordenskommittén vid Raseborgs stad har beslutat om att ”Comitatus Raseburgensis Sigillum”, den så kallade Raseborgsmedaljen delas ut till Paul Oxley (f. Malcolm Campbell) för hans insats för att göra Raseborg känt främst i Finland men också i utlandet.

– Paul Oxley har med sin egenskrivna musik och som bandmedlem i Paul Oxley’s Unit fört Raseborg på kartan i Finland i många år och en del spelningar fortsätter ännu. Av denna orsak är Paul Oxley förtjänt av Raseborgsmedaljen, säger Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist, som föreslagit till ordenskommittén att Paul Oxley tilldelas medaljen.

Paul Oxley har genom sina egna framgångar inspirerat och exemplifierat att det går att höja ribban för sina ambitioner. På detta sätt har han gett stadens döttrar och söner anledning att pröva sina vingar, jobba mot sina drömmar och nå, precis som Paul, sina mål.

Hans exempel har påverkat positivt tiotals och kanske till och med hundratals ortsbors olika framtida karriärer och framgångar både nationellt och internationellt.

– De personer som jobbade med och runt Paul och bandet fick en insikt i hur ”den stora världen” fungerade och dels inspirerade det till att höja ambitionsnivån för övriga band, musiker och andra människor som jobbade med ljud, ljus, koreografi, videoproduktion mm, berättar Stefan Möller, verkställande direktör, RadioMedia ry

– Alla stora skivbolag kom och kollade vad det fanns för utbud i staden och en hel del skivkontrakt gjordes. Under en period hade så många band i staden skivkontrakt att dåvarande Ekenäs kallades för ”Finlands Liverpool”.  Musikföreningen FUSK (föreningen för utvecklande av skapande konst) startades och band som Ebba Grön, UK Subs & Johnny Thunder åkte via Raseborg på sina Finlandsturnéer, fortsätter han.

Medaljen tilldelades Paul Oxley onsdagen den 3 augusti 2022 kl. 15 vid byggnaden som i tiderna inhyste den legendariska nattklubben Gnägget. Vid adressen verkar i dagens läge restaurang Stallet.

Vid samma tillfälle avtäcktes en skylt som belyser både ställets kulturhistoriska betydelse och firar Paul Oxleys långa karriär. Skylten är en hyllning till ett av de populäraste diskoteken i Finland på 70- och 80-talet. Man kom till diskoteket från när och fjärran för at dansa och umgås. Många har ännu många goda minnen från Gnägget.

Motivering och information om Raseborgsmedaljen och dess tidigare mottagare

Paul Oxley (f. Malcolm Campbell) erhåller Raseborgsmedaljen för sin insats för att göra Raseborg känt främst i Finland men också i utlandet.

Ungdomsverksamheten med musikband i Ekenäs var livlig under 70-talet men banden var lokala och med lokal publik. Situationen ändrades avsevärt år 1980 när Paul Oxley flyttade till Ekenäs och grundade bandet Paul Oxley’s Radio (senare Paul Oxley’s Unit) tillsammans med fyra andra lokala musiker; Ulf Enberg, Kjell Ekholm, Janne Romberg och Björn Åkerberg. Det blev steget till den stora framgång som bandet åtnjuter ännu idag.

Från att tidigare främst ha spelat cover-låtar före Paul Oxley’s inträde, började bandet producera egna låtar skrivna av Paul. Den första singeln ”Another Heartbreak” släpptes år 1980 och fick ett varmt mottagande. Det tog en tid innan en LP-skiva kunde släppas men efter det var succén garanterad. Debutalbumet ”Living in the Western World” utkom i augusti 1981 och nådde första plats i Finland i februari 1982 och stannade i topp i två månader. Albumet såldes i mera än 60 000 exemplar vilket betydde en platinaskiva. Andra albumet ”Both Sides of the Equator” utkom 1982 och sålde i 35 000 exemplar vilket innebar en guldskiva.

Bandet hade uppnått stor publicitet i ungdomstidningar såsom Suosikki och OK. Den finska publiken var begeistrad av bandet som kom från Ekenäs i Västnyland men som hade ett sådant internationellt stuk. Västnyland blev känt i hela Finland. Också det svenska språkets existens i Finland blev känt för mången finländare.

Under 2010-talet har bandet igen varit aktivt och genom sin kändhet tagit fram Raseborg på den finländska kartan. Paul Oxley´s Unit gjorde flera turnéer runt om i Finland och medverkade i många olika radio- och TV-program. Dessutom spelade bandet in två helt nya skivor som blev mycket uppmärksammade också bland finska medier och låtarna spelades mycket i radion. Under 2010-talet släpptes 9 singlar och 3 album, “Living in the Western World – 30th Anniversary Edition (CD/DVD) (2011)”, “Black Gold (2016)” och “All the Gods Were Happy (2018)”. Dessutom gjordes tre videor som alla är inspelade i Raseborg.

Under perioden 2009–2019 har bandet medverkat i många TV-program såsom programmet Unplugged från 2017. Det populära TV-programmet Puoli Seitsemän besökte också Raseborg för att göra en intervju med Paul och bandet för några år sedan. Det samma gäller radiointervjuer både på Yles kanaler och på de kommersiella kanalerna.

Paul Oxley har med sin egen skrivna musik och som bandmedlem i Paul Oxley’s Unit fört Raseborg på kartan i Finland i många år och en del spelningar fortsätter ännu. Av denna orsak är Paul Oxley förtjänt av Raseborgsmedaljen.

Raseborgsmedaljen har tidigare tilldelats

  1. Saraste Jukka-Pekka, 2011
  2. Charalambides Alexis, 2011
  3. Ntallaris Anthony, 2011
  4. Wickholm Kaj, 2012
  5. Peltonen Matti, 2013
  6. Nybom Jan, 2014
  7. Grunn Torolf, 2015
  8. Johansson Mårten, 2015
  9. Höglund Nils-Gustav, 2017
  10. Simola Tom, 2017
  11. Sid Sven, 2019
  12. Forsström Tua, 2020
  13. Lindberg Ingmar, 2020
  14. Ekblom Henrik, 2020
  15. Lundqvist Ragnar, 2022
  16. Oxley, Paul, 2022

Enligt utdelningsprinciperna för medaljen kan förslag till mottagare göras av stadsdirektören, stadsfullmäktiges ordförande eller stadsstyrelsens ordförande. Vid bedömningen av den insats som ligger till grund för medaljförslaget ska betydelse, kvalitet, omfattning och varaktighet av insatserna sammanvägas. Beslutet görs av ordenskommittén.